Translate

dinsdag 5 januari 2016

Winny the Poeh

Winnie de Poeh  is een personage uit een verhalenreeks van A.A. Milne. Zijn naam is eigenlijk Beer Edward, maar hij wordt zelden zo genoemd. Poeh-beer, zoals hij ook wel wordt genoemd, is dol op honing en heeft naar eigen zeggen maar een heel klein beetje verstand.

Winnie de Poeh is eigenlijk de knuffelbeer van Janneman Robinson, maar kan in de verhalen praten, net als de andere speeldieren en woont in het Honderd Bunderbos, geënt op een echt bosje in de buurt van het huis van de schrijver. Poeh, Janneman Robinson en Knorretje beleven in de verhalen van Milne eenvoudige avonturen die bijvoorbeeld als motief hebben dat Poeh van honing houdt, of dat er een nieuw dier in het bos is komen wonen, of dat de dieren op ontdekkingstocht gaan. Winnie de Poeh heeft veel vrienden: Janneman Robinson, Knorretje, Teigetje, Kanga, Roe, Iejoor, Konijn en Uil.

Het eerste boek over Winnie verscheen op 14 oktober 1926 met als titel Winnie-The-Pooh. Een tweede boek verscheen in 1928 onder de titel The House at Pooh Corner (Het huis in het Poeh-hoekje). Mede door de tekeningen van Ernest Shepard zijn de verhalen onsterfelijk geworden. De boeken over Poeh worden ook door volwassenen gewaardeerd door de filosofische toon van de avonturen. Via de avonturen van Poeh leren kinderen naar de wereld van alledag kijken.

Bron: Wikipedia


Winny the Poeh is nu vooral bekend van de Disneytekeningen en filmpjes, waarin er een leuke mollige beer is gecreëerd. Persoonlijk vind ik de tekeningen van Ernest Shepard leuker, maar zijn voor kinderen minder aanspreekbaar.

In een later blog zal ik nog eens terug komen bij Winny the Poeh om meer op zijn verhalen en vriendjes in te kunnen gaan.

2 opmerkingen:

  1. Leuk dit stukje over pooh en zijn vriendjes. Ben er ook helemaal gek van. De classic pooh en vriendjes zijn ook erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dit stukje over pooh en zijn vriendjes. Ben er ook helemaal gek van. De classic pooh en vriendjes zijn ook erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen