Translate

zondag 17 januari 2016

Labyrinth

Ik blijf even in de sfeer van de fantasie films.
Afgelopen week werd de wereld opgeschikt door het overlijden van David Bowie.

Ik denk dat iedereen wel bepaalde herinneringen heeft aan hem, of zijn muziek. Ook ik, maar daarnaast heb ik ook leuke herinneringen aan de film Labyrinth, waarin David Bowie de rol speelde van Goblin King.

Een film, waarbij de poppen gemaakt zijn door Jim Henson, bekend van de Muppetshow, en dan nog met een bekende popster in de hoofdrol, genre fantasie..... alles bij elkaar een ideaal plaatjes, dus deze film moest en zou ik in de bioscoop gaan zien.
Maar alleen is zo alleen, wie wil er mee.....
Het zal vast aan mij of aan mijn interessegebied gelegen hebben, maar ik kreeg niemand enthousiast om met me mee te gaan, dus heb ik mijn vader overgehaald om de stoute schoenen aan te trekken. En gelukkig, hij ging overstag. Nu moet je weten dat mijn vader het pure geldverspilling vindt om naar de bioscoop te gaan, dus het kaartje kocht ik voor hem. Hij had die avond meer interesse in de entourage van de bioscoop en raakte hier na afloop niet over uitgesproken, maar ik had de film gezien en heb van de avond genoten.Een grappige film met een sprookjesachtige verhaallijn....
 
Vandaag is "Labyrinth" nog 1x te zien in het Eye in Amsterdam,
dit komt me helaas niet uit, maar in gedachte zie ik de film nog aan me voorbijgaan....
 
********************************************************

Het verhaal.....

... draait om het tienermeisje Sarah: ze gaat op in een boek, getiteld Labyrinth, vol met prachtig klinkende volzinnen en illustraties die doen denken aan M. C. Escher. Het boek is de manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen, aan haar stiefmoeder die ze niet mag en haar halfbroertje Toby op wie ze moet passen.
Deze volzinnen blijken toverkracht te hebben, zodat Sarah in een driftbui haar (half)broertje wegwenst omdat hij zo huilt. De goblins, kleine groene mannetjes, nemen Toby mee naar hun koning Jarrett. Wanneer Jarrett aan Sarah verschijnt, smeekt ze hem haar broertje terug te geven. Jarrett geeft haar 13 uur de tijd om hem uit zijn kasteel op te halen. Om hem terug te halen trekt ze hem achterna, een toverwereld in, vol wonderen en illusie. Ze moet door het labyrint en de goblinstad om uiteindelijk Toby uit het paleis terug te halen. Maar Jarrett laat dat niet zomaar gebeuren.
Aan de ingang van het labyrint ontmoet ze de mopperige goblin Hoggle die daar een conciƫrge-functie heeft. Na enig wantrouwen is Hoggle uiteindelijk bereid met haar mee te gaan. Op het pad naar het kasteel ontmoeten ze o.a Ludo, een goedmoedige lobbes met onvermoede krachten, en de 'Fire-gang', welke zeer speelse en bewegelijke wezens zijn met losse lichaamsdelen.
Het irriteert Jarrett dat Sarah toch nog zo ver door het labyrint komt. Jarret eist dat zijn onderdaan Hoggle aan Sarah een zeer speciale perzik geeft. Maar omdat Sarah Hoggle kust en Jarrett nogal jaloers blijkt, belandt het gezelschap via een valluik in de Eeuwige Stankmoerassen. Aan de stank ontsnappen ze echter. Vervolgens ontmoeten ze daar Sir Didymus, een hond met het karakter van een hoofse ridder maar zonder het bijbehorende uiterlijk en krachtpatsersvermogen. Hij is vergezeld van zijn trouwe viervoeter Ambrosius, een Bobtail-achtige hond, die snel bang is, en daarom vaak zijn baasje, Sir Didymus, in de steek laat.
Uiteindelijk eet Sarah toch van de betoverde perzik waardoor ze begint te hallucineren en daarna haar geheugen verliest. Nadat ze uit haar hallucinatie ontwaakt, belandt ze op een vuilnisbelt. Een goblinvrouw probeert Sarah hier zich thuis te laten voelen, om zo de gedachtes over de weggenomen Toby weg te nemen. Zo komt ze uiteindelijk weer op haar kamer terecht, waarna ze denkt dat het allemaal een vreemde droom was. Echter haar kamer blijk nagemaakt te zijn op die vuilnisbelt. Door de Goblinvrouw wordt ze overdonderd met speelgoed uit haar vroegere jaren. Opeens vindt ze op haar kamer het boekje met de volzinnen, waarna ze haar geheugen weer terug begint te krijgen, en weer weet dat ze naar Toby zocht. Daardoor stort de illusie van haar kamer in en wordt ze door haar vrienden bevrijd.
Vervolgens komt het viertal aan bij de poort van de Goblin-stad en bereikt na menig gevecht met diverse Goblins en een heuse Goblinrobot op het laatste moment het magische kasteel. Hier is de wereld totaal anders, alles lijkt op de beroemde trappenhuis-illusie van de beroemde M.C Escher. Een andere volzin uit het boek leidt tot de magische oplossing, en hierbij wordt de betovering verbroken, en komt ze weer naar huis toe, alwaar haar halfbroertje Toby weer rustig in zijn ledikant ligt te slapen. Al snel blijkt het echter geen droom te zijn waarin ze door het Labyrinth gezworven heeft, omdat vervolgens haar vrienden uit die magische wereld haar thuis komen opzoeken om een feestje te vieren.

1 opmerking:

  1. Op de een of andere manier had ik m nog nooit gezien, maar we hebben zondagmiddag gekeken, hele mooie film! Lucas vond m ook mooi, al kent hij David Bowie niet. ( nu dus wel).

    BeantwoordenVerwijderen