Translate

zondag 24 januari 2016

Belle en het Beest

 
Afgelopen week ben ik samen met mijn dochter (18 jaar) 
naar de musical Beauty and the Beast geweest in het AFAS Circustheater.
 
Altijd leuk een gezellig avondje uit en totaal weer anders als een filmavond.
 
 
Het verhaal van Beauty and the Beast is een sprookje uit de tijd van mijn kinderen. Het kwam nog niet voor in het repertoire waar ik mee opgegroeid ben, dus voor degene die het verhaal ook niet zo goed kennen zal ik onderaan dit blog de verhaal-lijn nog even neerzetten.
In deze musical is het verhaal wel enigszins aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke verhaal,  maar mijn dochter vond het zeker leuk en was ook erg verrast om de betoverde voorwerpen zoals Theepot en Luminaire in deze musical tegen te komen....
 
De zaal was ingericht voor alleen 1e Rang zitplaatsen, waardoor de zaal klein en gezellig aanvoelde. Het decor was met zijn mooie donkerblauwe stoffen met goudkleurige accenten erg mooi opgebouwd en ook de verscheidenheid aan verschillende decor gaf je het gevoel dat je in het kasteel mee bewoog met het verhaal. Erg leuk gedaan en samen hebben we een hele gezellige avond gehad.
 
 
 


Verhaal Belle en het Beest:

Het verhaal gaat over een familie, bestaande uit een vader, twee dochters en een zoon. De familie is door allerlei ellende aan lager wal geraakt. Wanneer de vader op reis moet in de hoop iets te redden van het familiefortuin, verdwaalt hij. Hij komt terecht in een vreemd kasteel, waar hij gastvrij onthaald wordt, doch op zo'n manier dat hij geen gastheer of personeel te zien krijgt. Wanneer hij door de kasteeltuin loopt, ziet hij de prachtige rozen, en plukt er eentje voor zijn dochter, Belle. Hierop verschijnt een woest beest ten tonele, dat hem verwijt dat hij na alle gastvrijheid zijn rozen wil stelen en hem dreigt te verscheuren. Als de vader uitlegt dat hij de roos plukte voor Belle staat het Beest erop dat hij zijn dochter naar het kasteel brengt. Alleen dan mag hij blijven leven. Met tegenzin doet de vader dit, omdat Belle hier ook op staat.
In de tijd dat Belle op het kasteel verblijft, krijgt ze vreemde dromen waarin een fee haar waarschuwt dat alles zal goed komen. Het Beest vraagt haar echter iedere avond opnieuw om haar hand en wanneer ze hem afwijst, rent hij tierend weg. Na een jaar mag Belle van het Beest drie dagen naar huis om haar familie weer te zien. Daar aangekomen ziet Belle dat het al weer beter met de familie gaat. Belle brengt hen ook prachtige geschenken namens het Beest, maar ze heeft zelf dusdanig mooie geschenken van hem gekregen dat haar broer en zus jaloers worden. Ze besluiten haar langer in huis te houden: dan wordt het Beest misschien wel zo woedend dat hij haar opvreet. Maar als Belle niet op tijd terug is, krijgt ze 's nachts een droom waarin ze het Beest stervend ziet liggen in de kasteeltuin. Ze spoedt zich erheen. Wanneer ze bij het stervende Beest openlijk haar liefde voor hem betuigt, verandert hij in een prins, die door boze machten in een Beest was veranderd en enkel genezen kon als hij ooit ware liefde vond. De fee, uit Belles dromen, was zijn beschermster, die Belle waarschuwde voor de dood van het Beest, waardoor Belle hem redden kon. Ze trouwen en leven nog lang en gelukkig.

1 opmerking: