Translate

donderdag 23 november 2017

Thanksgiving


Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Canada en de Verenigde Staten, welke vergeleken kan worden met de Dankdag voor het Gewas, welke in Nederland in de Protestantse kerken gevierd wordt.

In Canada is deze dag altijd op de 2e maandag in de maand oktober. De oogst is daar eerder beëindigt in vergelijking met die in de Verenigde Staten, vandaar dat deze eerder gepland staat.

In de Verenigde Staten is het de 3e donderdag in de maand november, vandaag dus, vandaar dit blog over Thanksgiving.


Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn.
Omdat het in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers de vrijdag ook vrij nemen, of krijgen, waardoor er een lang weekend ontstaat en als de hele familie dan bij elkaar komt, lijkt het wel een familiereünie.

Het eten speelt een grote rol tijdens deze dag. Het is traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten. Daarnaast zijn er de traditionele bijgerechten als aardappelpuree, stuffing, zoete aardappelen, sperziebonen, veenbessen en als nagerecht staat er meestal pecannoottaart en pompoentaart op het menu.

De dag na Thanksgiving  is traditioneel de dag om met elkaar te gaan winkelen voor de Kerst. Hierdoor zijn de winkels afgeladen vol en het is de drukste dag van het jaar voor de winkeliers. De dag wordt Black Friday genoemd.

Maar hoe zou het Thanksgiving toch ontstaan zijn.
Op Wikipedia las ik het volgende....

In 1621 hadden de Pilgrim Fathers een nederzetting gebouwd, nadat ze na een barre tocht vanuit Europa in Plymouth - Massachusetts - aangekomen waren. de oogst mislukte dat jaar, maar ze kregen hulp van de
Wampanoag-stam indianen, en na een Indian summer - geen idee wat hier zo speciaal aan geweest moet zijn - kon er in november toch nog geoogst worden.
De Pilgrim Fathers hebben een feest georganiseerd om dit te vieren, en zo ontstond de eerste viering van Thanksgiving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten